Friday, 31 January 2014

Sembang sengal di hari cuti

Assalamualaikum my fren...
Pg ni ada kwn lama tpon ckp aku kolot buta IT. Sbb dia cari nama aku kt fb, twitter x jumpa. Skodeng kt Instagram pun xde. Ada nama sama cam aku tp foto org len. Aku jwb duduk ulu mana reti Internet.  Dh tanya Telekom kt kg aku x de streamyx. Xde org kg nk guna streamyx jd x cukup korum x bleh psg lah.
Kasihan sungguh aku dgn teman aku itu. Udah ler sebelum ni dia ckp "ko kan sekolah pandai nape jd nurse?"
Apa aku nk jwb ya sbb krg salah ckp kecik ati plak.
Aku teringat masa aku jumpa dia dulu aku guna telefon rm60 je second hand xde camera atau kaler. Nombor pula emergency beli ari tu gara2 tpon tggl lam keta kwn n dia dh balik hotel. Aku plak jumpa kwn lama aku kt kedai tpon masa nk beli tpon tu. Dia pandang aku n senyum2 bila aku tawar menawar ngn tokey kedai tu.
Pastu dia dtg kt aku n syorkan guna tpon yg branded. Aku ckp X cukup duit lagi pun aku nk call kwn aku je. Mcm2 dia promote kt aku tel canggih tu yg boleh mcm2. Aku berkeras nk beli yg rm60+simcard rm8+ top up rm10 = rm78. Dia cam x puas hati n kutuk aku agaknya...
Pastu aku bg no.tu kt dia sbb dia ckp senang nk call aku len kali.  Dia tayang tel iPhone 5 yg laki dia beli kt oversea. Aku terkedu pandang sbb hubby aku beli tpon Samsung je.
"Baik ko guna tpon mcm ni. Semua boleh. Ko nk fb, wasap; tweeter, Instagram,  bla...
Pastu dia tanya aku keja pe. Aku jwb lah ... Keja gomen...
Terus dia ckp ayat yg kt atas td. Dia plak ada bisnes sdiri.
Sebelum berpisah dia janji nk contact aku nk ajar aku bisnes cam dia.
Jumpa dia seakan beri aku inspirasi n muhasabah diri aku.
Koya. ..Koya. .. Koya. ... Aku nk jadi kaya gk. ..
Pasal cerita pg tadi plak bila dia asak aku dgn soalan2 tu aku rasa bergegar gk taik telinga neh.  Org ulu cam aku ni mana reti lah apa yg dia sebut tu...
Dalam benak pemikiran aku yg dh senak gara2 dia yg diva buat aku rasa kui2. .. geli hati...
Aku ambik gk fb akaun dia nk skodeng. .. hurm best aaar jd cam dia. Byk foto dia yg kt overseas. .. Ni yg aku terasa timbul tanduk ...